Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το χαμένο γλυκό και η κερδισμένη αντικειμενοστρέφεια της Αριάδνης Δάντε στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής στη Φλώρινα

Τι σχέση έχει άραγε ένα χαμένο βάζο με γλυκό του κουταλιού κυδώνι με τον αντικειμενοστραφή προγραμματισμό, τις δομές δεδομένων και τον έμμετρο λόγο; 
Η απάντηση κρύβεται στην εκπαιδευτική δράση "Το χαμένο γλυκό και η κερδισμένη ανικειμενοστρέφεια" και στα δεκατρία μικρά ποιήματα για το χαμένο γλυκό, με τα οποία προσπαθώ να μεταδώσω στα παιδιά την αγάπη μου για τον έμμετρο λόγο και να τα βοηθήσω να μάθουν να αναλύουν τα αντικείμενα, να εξασκούν την παρατηρητικότητά τους, να προσεγγίζουν τι λίστες με τους πίνακες και να συνθέτουν αντικείμενα.
Σύμφωνα με την εκπαιδευτική δράση, κατά την επίσκεψή μου στο 4ο Διεθνές Συνέδριο Δημιουργικής Γραφής έχασα ένα βάζο με γλυκό του κουταλιού και γι' αυτό έστησα ένα εργαστήρι διάρκειας 90 λεπτών και προσκάλεσα τους παρευρισκόμενους να με βοηθήσουν στην αναζητησή του. Στο συνέδριο βέβαια δεν βρήκα παιδιά, αλλά εντόπισα πολλούς παιδαγωγούς και φοιτητές του Τμήματος Νηπιαγωγών και μοιράστηκα μαζί τους όλα μου τα μυστικά σχετικά με την εισαγωγή των παιδιών στην αντικειμενοστρέφεια με πέντε προτάσεις.
Αξιοποιώντας την καταπληκτική εικονογράφηση της Τάνιας Πεχλιβανίδου στο βιβλίο "Ψάχνοντας στην παραλία" που κυκλοφορει από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη, παρουσίασα στους συμμετέχοντες της δράσης τα στοιχεία του χαμένου βάζου και στη συνέχεια τους ενέπλεξα στη διαδικασία αναζήτησης, μοιράζοντας τους κάρτες με στοιχεία που περιγράφουν το χαμένο γλυκό.
Έπειτα, με τη βοήθεια των συμμετεχόντων παίξαμε το παιχνίδι συλλογής των στοιχείων του γλυκού. Εκεί, κοντραρίστηκα με την αγαπημένη φίλη και συμφοιτήτρια στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών "Δημιουργική Γραφή", καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας, κ. Αλεξάνδρα Ζέρβα. Οκτώ γύροι, ένας για κάθε ένα από τα στοιχεία του χαμένου γλυκού. Και κάθε γύρος έδινε κι έναν πόντο στη διαγωνιζόμενη που θα έπαιρνε τα περισσότερα στοιχεία. Δυστυχώς, έχασα, μιας και η αντίπαλός μου, η γλυκιά Ζέρβα αναδείχτηκε νικήτρια συλλεγόντας τα περισσότερα.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έπαιξαν το παιχνίδι της Γραμματικής στην απάντηση της κρυψώνας του γλυκού και μας βοήθησαν να ανακαλύψουμε όλοι μαζί τα μέρη του λόγου που κρύβονταν στους  έξι φακέλους της απάντησης της θέσης του χαμένου γλυκού. Ακολούθησε ένα ακόμη παιχνίδι ανακάλυψης, αυτή τη φορά για τους τύπους δεδομένων στα στοιχεία του χαμένου γλυκού κι έτσι οι εκπαιδευτικοί ξεκίνησαν να προσεγγίζουν περισσότερο τους όρους της Επιστήμης των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. 
Τοποθετώντας τα χαρακτηριστικά της Γεύσης, του Χρώματος, του Σχήματος, της Αξίας, αλλά και του Βάρου του γλυκού σε έναν πίνακα συναντηθήκαμε με τις συμβολοσειρές, τους χαρακτήρες και των αριθμών. Μετά από τη σύντομη αναφορά στην απαραίτητη ορολογία (string, char, int, boolean) ακολούθησαν δύο προτάσεις αντιστοίχισης για την εξάσκηση των παιδιών στις λίστες και στους πίνακες. 
Τέλος, αξιοποιήσαμε τις γνώσεις των δύο καθηγητριών αγγλικής φιλολογίας και με τη βοήθειά τους γράψαμε στον πίνακα τα χαρακτηριστικά του γλυκού στα αγγλικά ορίζοντας έτσι μια κλάση.
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη παρουσίαση της δράσης, επισημαίνω το γεγονός ότι εκτός από την μαθηματική αξία και την προσέγγιση στις βασικές αρχές προγραμματισμού, η δράση αναδεικνύει και την πολύτιμη οξία του γραπτού λόγου και την σημασία της ομαδικής προσπάθειας για την επίτευξη ενός στόχου. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

2η Γιορτή Παραμυθιού στο Μουσείο Εκπαίδευσης Ιστορίας Αιτωλοακαρνανίας

Δευτέρα, 26 Μαΐου 2025 2η Γιορτή Παραμυθιού Το Σάββατο, 24 Μαΐου 2025, πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας η 2η Γιορτή Παραμυθιού. Οικοδεσπότης της βραδιάς ήταν ο ταλαντούχος μαθητής Χρήστος Σούμπασης. Η Γιορτή περιλάμβανε δύο μέρη: την εκδήλωση ευγνωμοσύνης και απόδοσης τιμής σε έναν γνήσιο παραμυθά, χρονογράφο και ποιητή, τον κύριο Παντελή Φλωρόπουλο και την απονομή των μαθητικών βραβείων του 2ου Διαγωνισμού Συγγραφής παραμυθιού με θέμα τη «Μυθολογία και τα Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας». Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με «Ένα τραγούδι για τα παιδιά του πολέμου» από τους μαθητές της Α’ και Β΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Δοκιμίου, ενώ την παρουσίαση του συγγραφικού έργου του τιμώμενου συγγραφέα ανέλαβαν οι μαθήτριες της Δ’ τάξης, Αγγελική Καρατσώρη, Σπυριδούλα Οικονόμου και Ίριδα Ανδρικοπούλου. Με εμψυχωτές την Αριάδνη Δάντε και τον Θεόδωρο Τσιλίκα, τα μέλη της δημιουργικής ομάδας «Το σεντούκι του παππού» φρόντισαν να μοιράσουν σε παιδ...

Παραμύθι από Ζάχαρη και στο club e-lit της Αριάδνης Δάντε

  Το Αγρίνιο φοράει τα γιορτινά του με ένα Παραμύθι από Ζάχαρη και το σπίτι της διάσημης συγγραφέως θείας Μνήμης "Club e-lit" θα υποδεχθεί παιδιά, γονείς, σπουδαίους Συλλόγους της πόλης και φυσικά τους φίλους των παραμυθιών για να γνωρίσουν δεκάδες ήρωες και να ζήσουν όλοι πολύ πολύ καλύτερα. Και μπορεί καθημερινά να εργαζόμαστε στα καθήκοντά μας, να είμαστε γονείς και προστάτες των οικογενειών μας, να τραβάμε τα δικά μας  ζόρια, αλλά τα Χριστούγεννα είναι μαγικά, ανήκουν σε όλα τα παιδιά και οι επιθυμίες των παιδιών αξίζουν θαύματα. Γι' αυτό, μαγειρεύουμε από καιρό όμορφες δράσεις και ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε στο σπίτι μας το τριήμερο 21-23 Δεκέμβρη όλους αυτούς που αγαπούν το παραμύθι από Ζάχαρη, μέλι και μαγεία. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο 21/12 με τα αστέρια από το  Κέντρο Διημέρευσης ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ  που θα στολίσουν στο σπίτι της θείας Μνήμης το Δέντρο των Ευχών. Στις 16:00 αναμένω τα παιδιά του  21ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου  για να κατασκευ...

Κοπή πίτας για «Το σεντούκι του παππού» και πρώτο ταξίδι για το 2025 με ανάβαση στον Όλυμπο

Πρώτο σεντούκι του παππού για το 2025 και τα μέλη της ομάδας παρέα με τους νέους τους φίλους συναντήθηκαν το Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αγγελόκαστρο για να γευτούν το πρώτο γλυκό της χρονιάς, αλλά και να δημιουργήσουν το πρώτο τους ταξίδι. Η πρόσκληση, όπως πάντα άλλωστε, ανοικτή. Το ραντεβού είχε δοθεί για το απόγευμα, στις 6, το τραπέζι είχε στολιστεί με το εορταστικό τραπεζομάντηλο και πάνω του φιλοξενούνταν οι δύο πεντανόστιμες βασιλόπιτες από τον ντόπιο φούρνο της ΑΡΣΙΝΟΗΣ (Παναγιώτη και Αργυρώς Καρόπουλου): μία για τα παιδιά και μία για τους ενήλικες φίλους της ομάδας. Μικροί και μεγάλοι κάθισαν στα παλιά έδρανα και μαζί με αυτούς, ο Άκης Κομπιουτεράκης και ο Έκτορας Προτζέκτορας παρατάχθηκαν στις θέσεις τους για να προσθέσουν τη δική τους πινελιά στο δημιουργικό απόγευμα. Η συνάντηση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και τις ευχές του Θοδωρή Τσιλίκα και ακολούθησε με την αφήγηση του διηγήματος «Το σεντούκι του παππού» από την Αριάδν...