Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

6η συνάντηση για «Το σεντούκι του παππού» της Αριάδνης Δάντε και τα παιδιά γνώρισαν τη Συνεργατική Αφήγηση

Το Σάββατο, 13 Μαΐου 2023, η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε και τα μέλη του ερευνητικού προγράμματος που φέρει τον τίτλο «Το σεντούκι του παππού» συναντήθηκαν για 6η φορά στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, στο Αγγελόκαστρο. Εκεί, τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα γνώρισαν καλύτερα τον κόσμο κι αφού άνοιξαν το σεντούκι του παππού κατάφεραν με τα ποιήματά τους να συνταξιδέψουν στην Αφρική.

Στο ξεκίνημα της συνάντησης, ο υπεύθυνος του Μουσείου και βασικό μέλος του προγράμματος για όλη τη σχολική χρονιά 2022-23, κύριος Θεόδωρος Τσιλίκας καθόρισε το σκηνικό τοποθετώντας το έκθεμα ενός Παγκόσμιου Χάρτη στην αίθουσα διδασκαλίας. Στη συνέχεια, η συγγραφέας πραγματοποίησε με τα παιδιά πολλές ασκήσεις εκφραστικής ανάγνωσης. Ακολούθησαν διάφορες πρόβες συνεργατικής αφήγησης, τόσο από τη συγγραφέα με τα παιδιά, όσο και από τα παιδιά αναμεταξύ τους. Η διαδικασία βιντεοσκοπήθηκε από τρία δεκάχρονα μέλη της συντροφιάς. Τα παιδιά ταξίδεψαν στην Αφρική και γνώρισαν διάφορες φυλές, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα και τις γνώσεις τους για τις αποικίες των λευκών προσθέτοντας στη βάση δεδομένων του σεντουκιού νέους ψηφιακούς θησαυρούς.

Σε όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας παρακολουθούσαν με ιδιαίτερη προσοχή τη συνεργατική αφήγηση, φωτογράφιζαν και εμψύχωναν με τη στάση τους τις προσπάθειες των πρωταγωνιστών που βρίσκονταν μπροστά στις κάμερες.

 

 Υπενθυμίζουμε στο αναγνωστικό κοινό πως «Το σεντούκι του παππού» έχει στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πολύπλευρη εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-12 ετών και εκπαιδευτικών σε καινοτόμα εργαλεία μέσα από τη δημιουργική γραφή και την Παγκόσμια Δημοτική ποίηση του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη.

Η τελευταία συνάντηση της ομάδας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Ιουνίου. Στο κλείσιμο της σχολικής χρονιάς 2022-23 θα πραγματοποιηθεί γιορτή παρουσίασης του ψηφιακού περιεχομένου, ενώ κατόπιν έντονου ενδιαφέροντος ανακοινώνεται ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί και την επόμενη σχολική χρονιά.

Στο έργο είναι ευπρόσδεκτοι όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα και για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η προηγούμενη επικοινωνία με τη συγγραφέα Αριάδνη Δάντε (ariadnidante @ gmail . com).

Κατά τη διάρκεια του έργου οι Εκδόσεις Τσιπούπολη (www.chipoupolis.com) στηρίζουν έμπρακτα τις εθελοντικές προσπάθειες της ομάδας στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης παρέχοντας το κατάλληλο τεχνολογικό και εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες.

Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με το Μουσείο, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Θοδωρή Τσιλίκα (thtsilikas@sch.gr).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με