Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιος ξέρει να φυλάγεται καλύτερα στο Διαδίκτυο;" της Αριάδνης Δάντε

Ευχαριστήριο - Δελτίο Τύπου από το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του 10ου Δημ. Σχ. Αγρινίου

Το Σάββατο 13 Μαΐου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Λαχαναγορά Αγρινίου με τεράστια επιτυχία η ενημερωτική εκδήλωση «Ποιος ξέρει να φυλάγεται καλύτερα στο Διαδίκτυο;».  Η εκδήλωση αποτέλεσε μια από κοινού προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και της Διεύθυνσης του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου να αφυπνιστούν κυρίως τα παιδιά, αλλά και το ενήλικο κοινό, για τους κινδύνους στο Διαδίκτυο και να δοθούν οι κατάλληλες συμβουλές μέσα από την ενεργό συμμετοχή και δράση.

Καλεσμένη της εκδήλωσης και πρωταγωνίστρια των όσων διαδραματίστηκαν στην κατάμεστη από γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς αίθουσα ήταν η συγγραφέας παιδικών βιβλίων, κυρία Αριάδνη Δάντε -κατά κόσμον Έφη Σαμαρτζοπάνου-, Μηχανικός Πληροφορικής, αλλά και υποψήφια Διδάκτωρ στη «Διδακτική της Πληροφορικής» με συναφείς μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στην «Ασφάλεια Συστημάτων», όσο και στις «Επιστήμες της Αγωγής».

Η Αριάδνη Δάντε μέσα από τον γλυκό λόγο, τον παιχνιδιάρικο τρόπο, τις ενδιαφέρουσες εναλλαγές της φωνής της και την επιβολή της αύρας της στον χώρο, την άψογη προσαρμοστικότητα στο κοινό, την αγάπη της για τα παιδιά, την πόλη του Αγρινίου και την Επιστήμη της, κατάφερε μέσα από το παιχνίδι της να συμπαρασύρει και να μαγέψει μικρούς και μεγάλους και να αναλύσει το εξαιρετικά δύσκολο και σημαντικό θέμα της Ασφάλειας στο Διαδίκτυο. Η συγγραφέας κατάφερε με απίστευτη μαεστρία να εφαρμόσει τις αρχές της παιχνιδοποίησης στο πολύτιμο υλικό του saferinternet4kids.gr με τίτλο «Θέματα & Συμβουλές για Πολιτικές Ασφάλειας στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ», να προκαλέσει την ενεργό συμμετοχή των παιδιών στο παιχνίδι και εκείνα με τη σειρά τους να μοιραστούν τις εκπληκτικές τους γνώσεις με όλους.

Το άκρως ενδιαφέρον παιχνίδι που δημιούργησε η πολυτάλαντη -πάνω από όλα μαμά- Αριάδνη Δάντε για χάρη του Συλλόγου μας περιλάμβανε τις ομάδες «Παιδιά», «Γονείς» και «Εκπαιδευτικοί». Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των παιδιών να συμμετάσχουν στο παιχνίδι, η συγγραφέας για να μην απογοητεύσει τα παιδιά τροποποίησε το παιχνίδι και κατάφερε να εμπλέξει 21 παιδιά και 3 μεγάλους. Η ροή του παιχνιδιού ήταν πρωτοποριακή, συναρπαστική και ξεσήκωσε το κοινό. Χρυσοί Περιηγητές αναδείχθηκαν τα μέλη των ομάδων των Παιδιών και των Γονέων με σκορ 14 πόντους, ενώ οι Εκπαιδευτικοί τιμήθηκαν με το χάλκινο βραβείο συγκεντρώνοντας 11 πόντους. Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε από τον Γιώργο Λουριδά, σκηνοθέτη και δημιουργό του Agrinio International Film Festival «Οι Μονόλογοι της Λήδας».

  

Ευχαριστούμε τη συγγραφέα για την τιμή να βρίσκεται κοντά μας, καθώς και για την τιμή της συγγραφής και εκπόνησης ενός τόσο σπουδαίου έργου, που πιστεύουμε πως πρέπει να υιοθετηθεί από όλα τα σχολεία της χώρας.

Επιπλέον, ευχαριστούμε όλους όσους παραβρέθηκαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση, τον Δήμο Αγρινίου για την παραχώρηση της αίθουσας και την ηχητική κάλυψη, καθώς και την Αντιδήμαρχο Μαρία Παπαγεωργίου, που μας τίμησε με την παρουσία της.




 




 





Οφείλουμε θερμές ευχαριστίες στον Δημήτρη Χριστοδουλόπουλο, από το βιβλιοπωλείο «Planus», που έστησε ένα μικρό βιβλιοπωλείο στον χώρο της Παλαιάς Λαχαναγοράς με τα βιβλία της αγαπημένης μας Αριάδνης Δάντε. Σημειώνεται ότι το βιβλίο «Ψάχνοντας την ερμηνεία», που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη, αποτελεί ένα υπέροχο παιχνίδι ρόλων για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο, που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και αξίζει να βρίσκεται σε όλα τα σπίτια.

Τέλος, τα πιο γλυκά Ευχαριστώ οφείλονται στο Ζαχαροπλαστείο ΓΛΥΚΟΠΩΛΕΙΟ του Θεόδωρου Κουσκούνη και στον φούρνο ΣΙΑΚΑΜΠΕΝΗ-ΑΓΓΕΛΗ για τα υπέροχα γλυκίσματα που μας προσέφεραν για την εκδήλωση μας. 

 

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων& Κηδεμόνων

Σπυριδούλα Παπαϊωάννου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με