Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιορτή της Μητέρας στο Μάννα Σύρου

Βρισκόμαστε στα μέσα του Απρίλη και σιγά σιγά πλησιάζει η γιορτή της Μητέρας.
Ο μικρός Απόστολος, για να δείξει την αγάπη του στη μαμά του, ζητά τη βοήθεια της θείας Μνήμης για να της γράψει ένα γράμμα. Η θεία Μνήμη, μιας και είναι συγγραφέας, θα βοηθήσει τον ανιψιό της για να γράψει τις πολύτιμες σκέψεις του σε ένα κομμάτι χαρτί. Του εξηγεί λοιπόν, πως για να μπορέσει να γράψει ένα όμορφο γράμμα πρέπει να χρησιμοποιήσει λέξεις, αριθμούς και ενδεχομένως λογικές απαντήσεις που να περιγράφουν τα συναισθήματα που νιώθει για τη μαμά του. Μετά από λίγη σύσκεψη με τη θεία Μνήμη, ο Απόστολος γράφει το παρακάτω γράμμα :

«Αγαπημένη μου μανούλα,
Στις 8 Μαΐου 2016, είναι η γιορτή της Μητέρας και γιορτάζεις.
Με αυτό το γράμμα σου στέλνω 1000 φιλάκια. Κάθε 1 φιλάκι μου, σου ψιθυρίζει ότι είσαι η καλύτερη, η ομορφότερη και η πιο γλυκιά μαμά του κόσμου. 
Σε ευχαριστώ που με προσέχεις, με φροντίζεις και με αγαπάς 24 ώρες τη μέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και 365 ημέρες το χρόνο, εκτός από φέτος που είναι δίσεκτη χρονιά και θα με προσέξεις 1 ημέρα παραπάνω.
Σ’ α γ α π ώ μέχρι την άκρη του διαστήματος. 
Ναι, ναι! Σ’ αγαπώ πολύ!
Απόστολος»

Ο Απόστολος δίνει το γράμμα στη θεία Μνήμη για να το ταχυδρομήσει και να κάνει έκπληξη στη μητέρα του. Η θεία Μνήμη ακουμπά για λίγο το γράμμα στην τραπεζαρία της, αλλά, ξαφνικά ξεσπάει καταιγίδα. Ένας ανεμοστρόβιλος μπαίνει στο σαλόνι και παρασύρει τις λέξεις και τους αριθμούς από το γράμμα στη ζούγκλα της Πυθωνίας.
Στην επιστροφή του Απόστολου από το σχολείο, η θεία Μνήμη τον ενημερώνει για την τύχη του γράμματός του. Αυτός, αναλαμβάνει να ταξιδέψει στη ζούγκλα της Πυθωνίας για να πάρει πίσω τις λέξεις, τους χαρακτήρες και τους αριθμούς από το χαμένο γράμμα του.

Και κάπως έτσι, συντροφιά με τα παιδιά του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μάννα και τα παιδάκια του κατηχητικού της Ενορίας των Αγίων Αναργύρων, θα παρουσιάσουμε το θεατρικό παιχνίδι του Απόστολου στην Πυθωνία.

Με τη βοήθεια της φαντασίας μας, την Κυριακή 8 Μαΐου 2016, στις 12 το μεσημέρι,  η αίθουσα "Κ. Τουλούπη" του σχολικού συγκροτήματος των Λυκείων στο Μάννα θα μετατραπεί στην άγρια ζούγκλα της Πυθωνίας. Κι άντε να βρούμε τις κρυμμένες λέξεις, τα γράμματα, τους αριθμούς και τις λογικές απαντήσεις από το γράμμα του Απόστολου σε ολόκληρη ζούγκλα! Ζούγκλα η κατάσταση, ζούγκλα! 

Εγώ όμως θα σας πω το μυστικό, αλλά εσείς μην το πείτε πουθενά! 
Τα χαμένα κομμάτια θα βρίσκονται στα χέρια των παρευρισκομένων.

Και ποιος θα τα βρει για να μπορέσει να σώσει το χαμένο γράμμα του Απόστολου;
Οκτώ μικροί μαθητές αναλαμβάνουν τους ρόλους του Απόστολου, της θείας Μνήμης, του λιονταριού, της καμηλοπάρδαλης, της μαϊμούς, της ζέβρας, του πύθωνα, αλλά και του λαγού και ανακατεύονται σε ένα παιχνίδι χαμένου θησαυρού. 

Τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τους διαλόγους από το βιβλίο «Ψάχνοντας στην Πυθωνία»  των εκδόσεων Τσιπούπολη κι όλο και κάπου θα βρίσκομαι κι εγώ για να ψάξουμε τα χαμένα στοιχεία του γράμματος. Όταν τα μαζέψουμε, θα πρέπει να τα δώσουμε στη θεία Μνήμη και να συνθέσουμε το χαμένο γράμμα.

Νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε μια χαρά, αλλά επειδή δεν είμαι 100% σίγουρη, καλό θα είναι να έρθετε να μας βοηθήσετε.

Δράση για την οικογένεια
Μετά το παιχνίδι του χαμένου γράμματος, τα παιδιά θα γράψουν τις δικές τους συμβολοσειρές με λέξεις που χαρακτηρίζουν τη μαμά τους.
Στη συνέχεια, θα προβληθούν οδηγίες για την κατασκευή του κουβά των συμβολοσειρών και με τη βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά, τα παιδάκια θα δημιουργήσουν το κίτρινο κουβαδάκι της καμηλοπάρδαλης, όπου και θα τοποθετήσουν τις συμβολοσειρές τους. 
Το κίτρινο κουβαδάκι θα είναι και το δώρο-έκπληξη για κάθε μαμά από το παιδί της.

Αγαπημένοι φίλοι της Σύρου, σας περιμένουμε για μια ξεχωριστή γιορτή της Μητέρας.Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη