Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η Τύχη πάει στην παραλία"


"Η Τύχη πάει στην παραλία" - Εικονογράφηση Pixel Art

Η ενασχόλησή μου με τον προγραμματισμό μετράει αρκετά χρόνια. Τα περισσότερα από αυτά, εργάστηκα πάνω σε αντικειμενοστραφή περιβάλλοντα.
Η μικρή μου ηρωίδα, η Τύχη, ξεκινά για να πάει μια βόλτα στην παραλία. Και καθόλου τυχαία, ανακατεύει όλους τους θησαυρούς της θείας Μνήμης στην τσάντα της. Στη βόλτα της, οι τρεις πρωταγωνιστές των σταθμών της κρατούν στα χέρια τους τρία αντικείμενα. Μέσα από την παρατήρηση των αντικειμένων, θα προσπαθήσω να εξηγήσω στα παιδιά να καταλάβουν ότι τα χαρακτηριστικά των αντικειμένων δεν είναι τίποτα άλλο παρά σύνθεση δύο ή περισσοτέρων βασικών τύπων δεδομένων.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η Τύχη πάει στην παραλία"

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Η Τύχη πάει στην παραλία" σχεδιάστηκε με σκοπό να εξοικειώσει τους μικρούς μαθητές σε βασικές αρχές προγραμματισμού μέσα από το θεατρικό παιχνίδι. Το πρόγραμμα αγκαλιάζει με αγάπη τη λογοτεχνία και τα μαθηματικά και η καινοτομία του βασίζεται στην ανάμιξη απλών στοιχείων που γνωρίζει ένα παιδί για την κατανόηση βασικών εννοιών Πληροφορικής.
Το πρόγραμμα αποτελεί τη συνέχεια του εκπαιδευτικού προγράμματος "Ο Απόστολος στην Πυθωνία" και πρωταγωνίστριά του είναι η Τύχη, η μικρή αδερφή του Απόστολου.
Σενάριο
Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τα καλοκαίρια τα δυο αδέρφια φιλοξενούνται στο σπίτι της θείας Μνήμης, γιατί η μαμά και ο μπαμπάς τους δουλεύουν. Η Τύχη, όμως, είναι ένα μικρό ζιζάνιο. Βρίσκει τα κουβαδάκια της θείας Μνήμης και τα παίρνει μαζί της, για να πάει να παίξει στην παραλία. Μαζί της παίρνει και το χρυσόψαρο της θείας Μνήμης, τον Κροίσο.
Ο Απόστολος ζητά τη συνδρομή των πέντε ζώων, που ξέρουν, πια, να ξεχωρίζουν τα πέντε αντικείμενα της θείας, δηλαδή, τους πέντε βασικούς τύπους δεδομένων : ακέραιους αριθμούς, πραγματικούς αριθμούς, γράμματα, λέξεις και λογικές απαντήσεις. 
Στην πορεία της η Τύχη σταματά στο βιβλιοπωλείο, στο παντοπωλείο και στο παγωτατζίδικο. Και εκεί, μιλώντας με τους ιδιοκτήτες των καταστημάτων, μας φέρνει κοντά στα σύνθετα αντικείμενα, τα οποία περιλαμβάνουν περισσότερους από έναν βασικούς τύπους.
Η Τύχη αναζητά ένα βιβλίο, κερδίζει ένα παστέλι και, στην επιστροφή της από την παραλία, θα απολαύσει και παγωτό. Μέσα από την περιγραφή των ειδών μαθαίνουμε πως, για να αναπαραστήσουμε ένα απτό στοιχείο, χρειάζεται να συμπεριλάβουμε πολλούς τύπους δεδομένων. Το πρόγραμμα συμβάλει στην εισαγωγή των παιδιών στις δομές δεδομένων.
Σε ποιον απευθύνεται;
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας (4-10 ετών).

Απαιτείται ειδικός εξοπλισμός;
Για την παρουσίαση του προγράμματος απαιτείται μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, ένας προβολέας, ηχητική κάλυψη και άφθονη φαντασία.  

Στόχοι
Μέσα από έξι μικρές ιστορίες, τα παιδιά μαθαίνουν να αναλύουν τα αντικείμενα και προσεγγίζουν τις λίστες, τις στοίβες και τους πίνακες, κάνοντας ταυτόχρονα επανάληψη στους πέντε βασικούς τύπους δεδομένων (τους ακέραιους και τους πραγματικούς αριθμούς, τις λέξεις, τους χαρακτήρες και τις λογικές ερωτήσεις).

Για κάθε ιστορία πραγματοποιείται μια σειρά ερωτήσεων, ώστε κάθε παιδί να εξασκήσει την παρατηρητικότητά του. Επιπρόσθετα, τα παιδιά εξασκούνται σε απλές μαθηματικές πράξεις, προσεγγίζουν τα γεωμετρικά σχήματα και καλλιεργούν τη σύνθεση αντικειμένων.

Πέραν της μαθηματικής αξίας και της προσέγγισης σε βασικές αρχές προγραμματισμού, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αναδεικνύει τη σημασία της ομαδικής προσπάθειας για την επίτευξη ενός στόχου.

Συνοδευτικό υλικό
Οι μικρές ιστορίες ενσωματώθηκαν στο παιδικό βιβλίο "Ψάχνοντας στην παραλία" που αναμένεται να κυκλοφορήσει το Μάιο 2016, από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη.

Στο συγκεκριμένο βιβλίο περιλαμβάνονται εβδομήντα (70) ερωτήσεις, επτά (7) εικονογραφημένες ασκήσεις, καθώς και μια εργασία χειροτεχνίας.

Η εικονογράφηση περιλαμβάνει κρυμμένες πληροφορίες και η παρατήρηση των εικόνων αποτελεί από μόνη της πρόκληση για μάθηση.

Το παιδικό βιβλίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί εξίσου από γονείς, νηπιαγωγούς, δασκάλους, πληροφορικούς, θεατρολόγους, αλλά και λογοθεραπευτές.

Και μετά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τί;
Το συγκεκριμένο έργο μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο θεατρικής παράστασης από ένα ολόκληρο τμήμα μαθητών, όπου δώδεκα μαθητές θα αναλάβουν τους ρόλους της θείας Μνήμης, του Απόστολου, της Τύχης, του κυρίου Φωτεινού, της κυρίας Λίας, της κυρίας Τζένης, των πέντε ζώων και του αφηγητή, ενώ οι υπόλοιποι συμμαθητές θα παριστάνουν αριθμούς συμβολοσειρές, χαρακτήρες ή λογικές απαντήσεις.

Μηχανικός Πληροφορικής – Συγγραφέας
MSc Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Education Leaders Awards 2023: Η δικαίωση της Αριάδνης Δάντε

Την Δευτέρα 03 Ιουλίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (πρώην ΤΕΙ Πειραιά), πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των  Education  Leaders  Awards  2023 . Για 8η συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκαν στην Ελλάδα από την  BOUSSIAS  events  τα  Education  Leaders  Awards  2023 , με στόχο να αναδείξουν και να επιβραβεύσουν τις εκπαιδευτικές μονάδες και δραστηριότητες, καθώς και τον Εκπαιδευτικό της Χρονιάς που ξεχώρισαν, με σκοπό την αναβάθμιση της εκπαιδευτικής εμπειρίας, τόσο για τους διδασκόμενους, όσο και για τους διδάσκοντες στη νέα ψηφιακή εποχή. Περισσότερα από  200 υψηλόβαθμα στελέχη  της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι Φορέων, Πανεπιστημίων, Επαγγελματίες καθώς και εκπρόσωποι Τύπου, βρέθηκαν στην Τελετή Απονομής, επικροτώντας την καινοτομία και την ποιότητα των βραβευμένων υποψηφιοτήτων των εκπαιδευτικών μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών στην χώρα μας. Συνολικά, διακρίθηκαν   57 εκπαιδευτικές μονάδες και εκπαιδευτικοί στον Δημόσιο Εκπαιδευτικό Φορέα και 40 εκπαιδευτικές