Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Αριάδνη Δάντε άνοιξε «Το σεντούκι του παππού» στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας στο Αγγελόκαστρο και γέμισαν τα παλιά θρανία με παιδιά!

Το Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2022 ξεκίνησαν στο Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας τα γυρίσματα για το νέο ερευνητικό έργο της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε, που φέρει τον τίτλο «Το σεντούκι του παππού». Το σεντούκι του παππού αποτελεί μέρος της διδακτορικής διατριβής της συγγραφέως στο επιστημονικό πεδίο «Διδακτική της Πληροφορικής», που εκπονείται υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Θαρρενού Μπράτιτση από το Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Αριάδνη Δάντε 

Μελίνα Μάντζιου, Ελένη Μάντζιου, Αριάδνη Δάντε, Σοφία Παπαγιάννη, Ευαγγελία Σούμπαση
 

Με την αρωγή του Υπεύθυνου Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κυρίου Θεόδωρου Τσιλίκα, το πρωί του Σαββάτου το Μουσείο Ιστορίας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας καλοδέχτηκε στα θρανία του δεκάδες μαθητές από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, αλλά και την εκπαιδευτικό του σχολείου, κυρία Μαρία Δώνη. Επιπλέον των Αγγελοκαστριωτών, στο παλιό πέτρινο σχολείο βρέθηκαν οι εκπαιδευτικοί Ελένη και Μελίνα Μάντζιου από το 17ο Δημοτικό Σχολείο και τρεις μαθητές από το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου, το 12ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου και το 17ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου. Τη δημιουργική ομάδα πλαισιώνει και ο εκπαιδευτικός Δημήτριος Σακκούλης, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Δασκάλων (ΠΕ70) ΠΕΚΕΣ Δυτικής Ελλάδας.

Μαθητές και Εκπαιδευτικοί από "Το σεντούκι του παππού"

Το έργο έχει στόχο την καλλιέργεια των ψηφιακών δεξιοτήτων και την πολύπλευρη εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4-12 ετών σε καινοτόμα εργαλεία μέσα από τη δημιουργική γραφή και την Παγκόσμια Δημοτική ποίηση του αείμνηστου εκπαιδευτικού Περικλή Καίσαρη. Με την εμψύχωση της Αριάδνης Δάντε, οι μικροί πρωταγωνιστές θα δημιουργήσουν μια σειρά ψηφιακών αφηγήσεων που θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες, θα αναδείξουν την περιοχή και θα διαμοιραστούν με το κοινό ένα πρωτότυπο παιχνίδι. Με το πέρας του προγράμματος, θα διερευνηθούν τα οφέλη της ψηφιακής αφήγησης και της παιχνιδοποίησης και οι πρωταγωνιστές θα τιμηθούν από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη με τη διάκριση του Δημιουργικού Επιστήμονα στο YouTube «Creative Scientist YouTuber».

Αριάδνη & Ευαγγελία
Αριάδνη & Σοφία

Τα γυρίσματα του έργου θα πραγματοποιούνται μια φορά τον μήνα στο Μουσείο. Κατόπιν συνεννόησης με τη συγγραφέα, στο έργο μπορούν να συμμετάσχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, γονείς, παιδιά, έφηβοι/ες και λάτρεις του Πολιτισμού από τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Αριάδνη Δάντε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: ariadnidante@gmail.com.

Οι Εκδόσεις Τσιπούπολη (www.chipoupolis.com) στηρίζουν έμπρακτα τις εθελοντικές προσπάθειες της ομάδας στο Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παρέχοντας το κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό σε όλους τους συμμετέχοντες. 

Γιώργος & Αριάδνη
Για οποιαδήποτε πληροφορία αναφορικά με το Μουσείο, μπορείτε να απευθυνθείτε στον κ. Τσιλίκα (thtsilikas@sch.gr).
Θεόδωρος Τσιλίκας - Αριάδνη Δάντε

Μαρία Δώνη - Αριάδνη Δάντε

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη