Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ψηφιακή αφήγηση της Ανάσσας του Πάγου της Αριάδνης Δάντε

 Ξανά στην αρχή ο χρόνος γυρνά και η αγάπη μας για τα παιδιά της ΕΛΕΠΑΠ έσμιξε μια υπέροχη συντροφιά μικρών και μεγάλων για να δημιουργήσουν μια ψηφιακή αφήγηση για τους ήρωες της πρώιμης παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ στο Παράρτημα Αγρινίου και όχι μόνο.

Τη σχολική χρονιά 2021-22 οι μαθητές της Β' Δημοτικού του 17ου Δημοτικού Σχολείου Αγρινίου με αρχηγό τη δασκάλα τους, Ελένη Μάντζιου καθοδηγήθηκαν από την Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, κα Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου που φέρει το συγγραφικό ψευδώνυμο "Αριάδνη Δάντε" στα μυστικά της ψηφιακής αφήγησης και χάρισαν τις φωνές τους στη θεατρική απόδοση του παραμυθιού "Η Ανάσσα του Πάγου". Το παραμύθι κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Τσιπούπολη και στηρίζει ούτως ή άλλως τον Οργανισμό "Το Χαμόγελο του Παιδιού". Ωστόσο, μετά από πρόσκληση της συγγραφέως, οι μαθητές ηχογράφησαν με τη βοήθεια των γονιών τους τους έμμετρους στίχους του παραμυθιού, συντονίστηκαν άψογα από την εκπαιδευτικό της τάξης και δημιούργησαν συνολικά 94 αρχεία ήχου.
Οι μαθητές, αφού παρακολούθησαν τη διαδικασία σύνθεσης της ψηφιακής αφήγησης από τη συγγραφέα, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός πρωτότυπου τρόπου αφήγησης παραμυθιού στα παιδιά της πρώιμης παρέμβασης της ΕΛΕΠΑΠ με απόλυτη ασφάλεια, μιας και οι υγειονομικοί περιορισμοί του COVID-19 απαγόρευαν την επίσκεψη των μαθητών στα παιδιά.
Η ψηφιακή αφήγηση του παραμυθιού αποτελεί ένα πολιτιστικό δώρο σε όλους όσους αγαπούν τα παιδιά, τα παραμύθια, το θέατρο και την εκπαίδευση και ελπίζουμε να αποτελέσει έμπνευση και αφορμή για να "ανεβούν" αμέτρητες θεατρικές παραστάσεις από όλους τους φίλους της Ελληνικής Γλώσσας.

Οι Εκδόσεις Τσιπούπολη και η Αριάδνη Δάντε μοιράζονται απλόχερα το πνευματικό έργο και ευελπιστούν να αγκαλιάσετε τόσο το βιβλίο "Η Ανάσσα του Πάγου" που στηρίζει τον Οργανισμό το Χαμόγελο του Παιδιού, όσο και τη θεατρική απόδοση του παραμυθιού "Η Ανάσσα των Χριστουγέννων" που αγκαλιάζει τη θεατρική γραφή.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη