Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ταξιδεύοντας στην Τσιπούπολη

"Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα δάσος μαγικό, ζούσαν κάτι μικροσκοπικά ανθρωπάκια που τα λέγανε Τσιπάκια. Τα τσιπάκια είχαν χτίσει στο δάσος μια όμορφη πόλη που την έλεγαν Τσιπούπολη..."

Θυμάμαι εκείνο το καλοκαίρι στο σπίτι της γιαγιάς Τούλας στο Αίγιο. Πριν 5,5 χρόνια. Τότε που έγραψα το βιβλίο "Ταξιδεύοντας στην Τσιπούπολη", ένα βιβλίο που φέρνει κοντά στα παιδιά το εσωτερικό του Η/Υ. Εκείνο το γραπτό μένει ακόμη κρυμμένο στην ηλεκτρονική μου συρταριέρα, αλλά μου χάρισε το όνομα της Τσιπούπολης (Chipoupolis).


Ξεκίνησα τη δημιουργία της Τσιπούπολης με άξονα τον άνθρωπο κι όπλο τη φαντασία κι αποφάσισα να γυρνώ σε κάμπους και βουνά για να πλάθω ιστορία. Με όνειρα αγριολούλουδα, ρόδα και δυο σταφύλια θα παλεύω για το αύριο γυρνώντας στα τριφύλλια.

Η Τσιπούπολη έχει αξιόλογους ανθρώπους, με κύρια χαρακτηριστικά τους την εργατικότητα κι ατελείωτο μεράκι για δημιουργία. Ένας από αυτούς, είναι η ξεχωριστή εικονογράφος Τάνια Πεχλιβανίδου http://www.pixel-art.gr/ , που της εμπιστεύτηκα τις σκέψεις μου και αυτή δημιούργησε ένα φανταστικό λογότυπο :


Ένα αγόρι (που στα μαλλια του κρύβονται αντιστάσεις) συντροφιά με ενα κορίτσι (που στα μαλλιά του κρύβει πηνία) ξεκινούν την εξερεύνηση του βιβλίου. Μπαίνοντας στο βιβλίο θα συναντήσουν το δέντρο της γνώσης, ένα ξεχωριστό δέντρο με αμέτρητες ενώσεις μικροκυκλωμάτων, που υποδηλώνει τη ψηφιακή εποχή μας. Τα δυο παιδιά κρατούν ένα φακό κι ένα μολύβι. Με το φακό θα ρίξουν φως σε όλα τα σκοτεινά σημεία και με το μολύβι θα κρατήσουν τις απαραίτητες σημειώσεις. Έτσι θα παρατηρήσουν, θα πορευτούν, θα επιλύσουν και θα μάθουν.

Όλα αυτά τα στοιχεία τα αγαπάει πολύ η εκδοτική μου Τσιπούπολη. Μα αυτό που αγαπάει περισσότερο, είναι τα παιδιά. Τα παιδιά που μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι.
Προς το παρόν, η Τσιπούπολη έχει ένα εκπαιδευτικό βιβλίο, το "Ψάχνοντας στην Πυθωνία" που είναι το πρώτο της εκπαιδευτικής σειράς για την προσέγγιση των παιδιών σε βασικές έννοιες προγραμματισμού Η-Υ. Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της σειράς, ενώ με πολλή αγάπη ετοιμάζεται μια νέα σειρά για λογοθεραπευτές.
Στόχος της Τσιπούπολης είναι η δημιουργία βιβλιοεργαλείων για παιδιά ηλικίας 4-10 ετών. Βιβλία που θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εξίσου οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι νηπιαγωγοί, οι πληροφορικοί, οι θεατρολόγοι και να μάθουν παίζοντας, μέσα από μικρές ιστορίες, ασκήσεις και ερωτήσεις.
Κάθε άνθρωπος έχει ένα όραμα και το δικό μου είναι η Τσιπούπολη...
Καλώς ορίσατε στον κόσμο μου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη