Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ταξιδεύοντας στην Τσιπούπολη

"Μια φορά κι έναν καιρό σε ένα δάσος μαγικό, ζούσαν κάτι μικροσκοπικά ανθρωπάκια που τα λέγανε Τσιπάκια. Τα τσιπάκια είχαν χτίσει στο δάσος μια όμορφη πόλη που την έλεγαν Τσιπούπολη..."





Θυμάμαι εκείνο το καλοκαίρι στο σπίτι της γιαγιάς Τούλας στο Αίγιο. Πριν 5,5 χρόνια. Τότε που έγραψα το βιβλίο "Ταξιδεύοντας στην Τσιπούπολη", ένα βιβλίο που φέρνει κοντά στα παιδιά το εσωτερικό του Η/Υ. Εκείνο το γραπτό μένει ακόμη κρυμμένο στην ηλεκτρονική μου συρταριέρα, αλλά μου χάρισε το όνομα της Τσιπούπολης (Chipoupolis).


Ξεκίνησα τη δημιουργία της Τσιπούπολης με άξονα τον άνθρωπο κι όπλο τη φαντασία κι αποφάσισα να γυρνώ σε κάμπους και βουνά για να πλάθω ιστορία. Με όνειρα αγριολούλουδα, ρόδα και δυο σταφύλια θα παλεύω για το αύριο γυρνώντας στα τριφύλλια.

Η Τσιπούπολη έχει αξιόλογους ανθρώπους, με κύρια χαρακτηριστικά τους την εργατικότητα κι ατελείωτο μεράκι για δημιουργία. Ένας από αυτούς, είναι η ξεχωριστή εικονογράφος Τάνια Πεχλιβανίδου http://www.pixel-art.gr/ , που της εμπιστεύτηκα τις σκέψεις μου και αυτή δημιούργησε ένα φανταστικό λογότυπο :


Ένα αγόρι (που στα μαλλια του κρύβονται αντιστάσεις) συντροφιά με ενα κορίτσι (που στα μαλλιά του κρύβει πηνία) ξεκινούν την εξερεύνηση του βιβλίου. Μπαίνοντας στο βιβλίο θα συναντήσουν το δέντρο της γνώσης, ένα ξεχωριστό δέντρο με αμέτρητες ενώσεις μικροκυκλωμάτων, που υποδηλώνει τη ψηφιακή εποχή μας. Τα δυο παιδιά κρατούν ένα φακό κι ένα μολύβι. Με το φακό θα ρίξουν φως σε όλα τα σκοτεινά σημεία και με το μολύβι θα κρατήσουν τις απαραίτητες σημειώσεις. Έτσι θα παρατηρήσουν, θα πορευτούν, θα επιλύσουν και θα μάθουν.

Όλα αυτά τα στοιχεία τα αγαπάει πολύ η εκδοτική μου Τσιπούπολη. Μα αυτό που αγαπάει περισσότερο, είναι τα παιδιά. Τα παιδιά που μαθαίνουν μέσα από το παιχνίδι.
Προς το παρόν, η Τσιπούπολη έχει ένα εκπαιδευτικό βιβλίο, το "Ψάχνοντας στην Πυθωνία" που είναι το πρώτο της εκπαιδευτικής σειράς για την προσέγγιση των παιδιών σε βασικές έννοιες προγραμματισμού Η-Υ. Σε λίγο καιρό θα κυκλοφορήσει το δεύτερο βιβλίο της σειράς, ενώ με πολλή αγάπη ετοιμάζεται μια νέα σειρά για λογοθεραπευτές.
Στόχος της Τσιπούπολης είναι η δημιουργία βιβλιοεργαλείων για παιδιά ηλικίας 4-10 ετών. Βιβλία που θα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν εξίσου οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, οι νηπιαγωγοί, οι πληροφορικοί, οι θεατρολόγοι και να μάθουν παίζοντας, μέσα από μικρές ιστορίες, ασκήσεις και ερωτήσεις.
Κάθε άνθρωπος έχει ένα όραμα και το δικό μου είναι η Τσιπούπολη...
Καλώς ορίσατε στον κόσμο μου.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Διαγωνισμός Συγγραφής Παραμυθιού για Μαθητές Δημοτικού

Διαγωνισμός συγγραφής παραμυθιού με θέμα:  Μυθολογία και Μνημεία Αιτωλοακαρνανίας, Μάρτιος 2024 Το Εργαστήριο Καινοτομίας Δημιουργικότητας και Τεχνολογίας στην Εκπαίδευση (ΔΗΚΑΙΤΕ,  https://crinte.nured.uowm.gr/ ) του Τμήματος Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (ΠΔΜ)  σε συνεργασία με το  Μουσείο Ιστορίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας ( http://dipe.ait.sch.gr/educationmuseum/joomla/ )  προκηρύσσουν τον 1 ο Διαγωνισμό Παραμυθιού  για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας  με θέμα:  « Μυθολογία και Μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας »  (Αρ. Έγκρισης: Φ.23./12364/05-09-2023.ΔΝΣΗ ΠΕ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ/ΤΜΗΜΑ Ε’). Το παραμύθι μπορεί να διαδραματίζεται στη σύγχρονη εποχή, να υπάρχουν μαγικά/φανταστικά στοιχεία, που οι χαρακτήρες τα αντιλαμβάνονται ως μέρος της πραγματικότητας. Το έργο μπορεί να κατατεθεί με τη μορφή κειμένου ή ψηφιακής αφήγησης . Στον διαγωνισμό δύναται να διακριθούν τρία έργα ανάλογα με τη μορφή. Ως διάκριση ορίζεται το βραβείο, ο έπαινος και η

«Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης

 Το παρόν άρθρο αποτελεί τη συμμετοχή στα Education Leaders Awards 2023 για την  Ενότητα: Εκπαίδευση - Τηλεκπαίδευση  και την  Κατηγορία: 1.1 Καινοτομία στη Διδασκαλία 1. Τίτλος υποψηφιότητας «Εργαστήριο Σκέψης»: Ένα Παραμυθένιο Περιβάλλον Δημιουργικής Μάθησης 2. Συμμετέχουσα εκπαιδευτική εταιρεία / οργανισμός / φορέας κλπ. Γ' Βρεφονηπιακός Σταθμός Αθηνών Γενικού Επιτελείου Στρατού / Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Γ΄ ΒΝΣΑ ΥΠΕΘΑ/ΓΕΣ) 3. Είστε δημόσιος εκπαιδευτικός φορέας; Ναι 4. Εκπαιδευτική βαθμίδα / δραστηριότητα Παιδικός Σταθμός / Νηπιαγωγείο 5. Δημιουργοί / Συντελεστές Δημιουργός - Ερευνήτρια: Ευτυχία Σαμαρτζοπάνου ✓ Μηχανικός Πληροφορικής στο Κέντρο Ελέγχου Υλικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού ✓ Συγγραφέας Παιδικής Λογοτεχνίας ✓ Msc στην Ασφάλεια Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων ✓ Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στις Επιστήμες της Αγωγής "Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση" ✓ Υποψήφια Διδάκτωρ στη Διδακτική της Πληροφορικής ✓ Μέλος του Εργαστηρίου Δημιουργικότητας Καινοτο

Η Αριάδνη Δάντε και το 23ο Νηπιαγωγείο Αγρινίου «Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο»

  Με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου ( Safer Internet Day 2024), τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου η Διεύθυνση και το Διδακτικό Προσωπικό του 23 ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου προσκάλεσαν τη συγγραφέα και Μηχανικό Πληροφορικής Αριάδνη Δάντε (συγγραφικό ψευδώνυμο της Ευτυχίας Σαμαρτζοπάνου) για να συνεργαστούν « Μαζί για ένα Καλύτερο Διαδίκτυο ». Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης INSAFE ( https://www.betterinternetforkids.eu ), με στόχο την προώθηση της ασφαλέστερης και πιο υπεύθυνης χρήσης των OnLine τεχνολογιών και των κινητών τηλεφώνων, ιδίως μεταξύ των παιδιών και των νέων σε όλο τον κόσμο. Η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου εορτάστηκε σε περισσότερες από 180 χώρες στον κόσμο. Την ευθύνη οργάνωσης στη χώρα μας έχει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του ΙΤΕ . Στον αρχικό χαιρετισμό της η συγγραφέας Αριάδνη Δάντε, που μεταξύ των σπουδών της είναι και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος