Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες των μαθητευόμενων συγγραφέων της Αριάδνης Δάντε σε Live Streaming από τον Δήμο Αγρινίου

Τετάρτη, 23 Δεκεμβρίου 2020

Φίλες και Φίλοι, καλημέρα και χρόνια πολλά!

Σας χαιρετούμε από τη σοφίτα της Τσιπούπολης, όπου από νωρίς στολίζουμε και αλλάζουμε διαρκώς το ντεκόρ. Κούκλες, τάρανδοι, ξωτικά, σελίδες, μπισκοτόσπιτα, βιβλία, καμβάδες, δώρα από τις διάφορες επισκέψεις της συγγραφέως Αριάδνης Δάντε, κουστούμια, όλα χορεύουν στον ρυθμό της αποψινής μας γιορτής.

 
Σήμερα το απόγευμα, στις 7, η συγγραφέας θα βρίσκεται σε live streaming μετάδοση από το κανάλι του Δήμου Αγρινίου (https://agrinio.gov.gr/agrinionews/index.php), για να αφηγηθεί τις τέσσερις χριστουγεννιάτικες παραμυθο-ιστορίες που έγραψαν οι μαθητές ηλικίας 7-10 ετών του Εργαστηρίου "Ας γνωριστούμε καλύτερα...με τις ιστορίες", που υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 28/11-13/12/20 από το ψηφιακό σχολείο των Εκδόσεων Τσιπούπολη "Chipoupolis", προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πιλοτική άσκηση του Ευρωπαϊκού Έργου Story Logic Net - SLN  (http://www.storylogicnet.eu/).

Σημειώνουμε ότι οι μαθητές του online Εργαστηρίου προέρχονται από διάφορα σημεία της Αττικής, το Αγρίνιο, τα Γιαννιτσά και τη Φλώρινα. Οι μαθητευόμενοι συγγραφείς, αφού γνωρίστηκαν καλύτερα με τις ιστορίες αξιοποιώντας το υλικό της ψηφιακής εργαλειοθήκης του έργου, συνεργάστηκαν και έγραψαν μαζί μια ιστορία με θέμα: "Σώζοντας τα Χριστούγεννα από τον Κορονοιό".


Σας περιμένουμε όλους για να μάθετε πως οι ομάδες των ξωτικών, των παιχνιδιών, των ελάτων και των husky σώζουν τα Χριστούγεννα από τον Κορονοϊό και σκορπίζουν με την τρυφερότητα των παιδικών τους ψυχών τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Ναι! Μπορούμε να σώσουμε τα Χριστούγεννα από τον Κορονοϊό.
Ναι! Μπορούμε να νιώσουμε την ελπίδα.
Όσο έχουμε κοντά παιδιά, όσο μοιράζονται μαζί μας αυτές τις υπέροχες σκέψεις, σίγουρα μπορούμε να πιστεύουμε στο θαύμα της αγάπης.
Τα παιχνίδια θέλουν να μοιραστούν στα παιδιά, ο Άι Βασίλης ψάχνει τρόπους για να πάει τα δώρα, παρά τις απαγορεύσεις και τα εμπόδια, οι νεράιδες συστρατεύονται, τα ξωτικά λύνουν αινίγματα και ανταλλάσουν τα σκουφιά και τα κασκόλ τους για να ζεσταθούν τα φτωχά πλάσματα που το έχουν ανάγκη, ένας αδέσποτος σκύλος που τον παράτησαν οι άνθρωποι επειδή φοβόνταν μην τους κολλήσει γίνεται ο σωτήρας τους για να μπορέσει να ξαναγυρίσει στο σπιτικό του, τα παιδιά δε θέλουν να είναι μακριά από τους φίλους τους.
Όλες αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που κρύφτηκαν στις ιστορίες των παιδιών ηλικίας 7-10 ετών. 
Τεράστιο το επίτευγμα των παιδιών.
Υπέροχη η μαγεία της Συνεργατικής Γραφής.
Απίθανη η οπτική της τεχνολογίας και η δύναμη που μας χάρισε η ψηφιακή πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Storylogicnet SLN.
Αυτά και άλλα πολλά θα προσπαθήσει να σκορπίσει απόψε η Αριάδνη Δάντε μας, που δούλεψε πολύ σκληρά για να δημιουργήσει το ψηφιακό σχολείο Chipoupolis, που μίλησε με γονείς και φίλους για να της εμπιστευτούν τα παιδιά τους, παιδιά που ήρθαν από διάφορα μέρη και εκπαιδεύτηκαν μαζί με τις απίθανες μαμάδες στο πλάι τους για 3 εβδομάδες, καλλιεργώντας τις ψηφιακές τους δεξιότητες, ξεδιπλώνοντας το συγγραφικό τους ταλέντο, συμμετέχοντας σε ομάδες και δημιουργώντας ιστορίες.
Γιορτάζουμε σήμερα.
Γιορτάζουμε, γιατί καταφέραμε να κολλήσουμε στα παιδιά του εργαστηρίου το μικρόβιο της γραφής. Κι όλον αυτόν τον θησαυρό που έχουμε στα χέρια μας δεν τον κρατάμε μόνο για μας.
Αυτόν μας τον θησαυρό, τον θησαυρό της σωτηρίας των Χριστουγέννων από τις ιστορίες των παιδιών θα τον μοιραστούμε με όλους και όλες όσουν αγαπούν τα παραμύθια το απόγευμα, στις 7, στο κανάλι του Δήμου Αγρινίου.
Ευχαριστούμε θερμά την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού για την ανοιχτή αγκαλιά στις χριστουγεννιάτικες παραμυθο-ιστορίες μας και τη στήριξη του εγχειρήματος να προτρέψουμε όλα τα παιδιά να γράψουν. 
Και πού ξέρετε, ίσως κολλήσουν τελικά όλοι το μικρόβιο της συνεργατικής γραφής. Μπορεί να μη λύσουμε ακριβώς το πρόβλημα του κορονοϊού, αλλά οι ψυχές μας θα αποκτήσουν σίγουρα ένα υπέροχο γιατρικό!
Χρόνια πολλά από όλους μας.
Καλή επιτυχία στην Αριάδνη Δάντε μας και πολλά συγχαρητήρια στην Ευαγγελία, στη Μαγδαληνή, στην Άννα Μαρκέλλα, στον Γιώργο, στην Ερμιόνη, στην Κάτια Μιχαέλα, στην Μάρσια, στη Ζένια, στην Αγγελίνα, την Έλενα και τη Σοφία μας, που θα είναι για πάντα τα αγαπημένα ξωτικά, παιχνίδια, έλατα και husky των Χριστουγέννων μας!

Εκδόσεις Τσιπούπολη 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη