Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

SLN - Ομάδα Christmas Trees: Ο Φιντέλ σώζει τα Χριστούγεννα από τον Κορονοϊό

Σάββατο απόγευμα, 19 Δεκεμβρίου 2020 και λίγο πριν από τα Χριστούγεννα ήρθε η ώρα να αναρτήσουμε την τρίτη ιστορία που έγραψαν τα ελατάκια του Εργαστηρίου "Ας γνωριστούμε καλύτερα...με τις ιστορίες", που υλοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα 28/11-13/12/20 από το ψηφιακό σχολείο των Εκδόσεων Τσιπούπολη "Chipoupolis", προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πιλοτική άσκηση του Ευρωπαϊκού Έργου Story Logic Net - SLN. Τα παιδιά, αφού γνωρίστηκαν καλύτερα με τις ιστορίες αξιοποιώντας το υλικό της ψηφιακής εργαλειοθήκης του έργου, συνεργάστηκαν και έγραψαν μαζί μια ιστορία με θέμα: "Σώζοντας τα Χριστούγεννα από τον Κορονοιό".

Υπενθυμίζουμε ότι τα παιδιά προσέγγισαν:

  • τους ήρωες, μέσα από τον Χάρτη Ενσυναίσθησης, 
  • το Σκηνικό, μέσα από χρήσιμες κάρτες, 
  • τον Χάρτη Ιστορίας, 
  • την πυραμίδα του Freytag και  
  • έναν μικρό οδηγό δημιουργικής γραφής, ειδικά σχεδιασμένο για την προσέγγιση του θέματος εργασίας με ασκήσεις και ιστοριοκύβους.

Η τρίτη ιστορία ανήκει στην ομάδα της Μάρσιας, της Κάτιας Μιχαέλας και της Ζένιας και έχει τίτλο: "Ο Φιντέλ σώζει τα Χριστούγεννα από τον Κορονοιό". Οι τρεις δεκάχρονες συγγραφείς, η μία από τα Γιαννιτσά και οι υπόλοιπες από την Αττική κρύβονται πίσω από την ομάδα Christmas trees

Σημειώνεται ότι τα παιδιά δοκίμασαν την πιλοτική πλατφόρμα και μου μετέφεραν την πολύτιμη ανατροφοδότησή τους για να τη μεταβιβάσω στον Συντονιστή του έργου.

ΠΡΑΞΗ 1

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν ένας σκύλος που τον έλεγαν Φιντέλ. Ήταν αδέσποτος, όχι από πάντα όμως. Πριν μερικούς μήνες είχε ιδιοκτήτες. Όμως τον άφησαν, γιατί φοβήθηκαν ότι ο σκύλος θα μπορούσε να τους κολλήσει κορονοϊό. 

Ο Φιντέλ από τότε ήταν μόνος του και όποιον έβλεπε να περνάει πήγαινε και τον κοιτούσε, αλλά οι άνθρωποι δεν του έδιναν σημασία. Τότε αποφάσισε να βρει λύση για να φύγει αυτός ο ιός, βρίσκοντας το εμβόλιο.

Όμως, έπρεπε να περιμένει να έρθει η Παραμονή Πρωτοχρονιάς για να ζητήσει βοήθεια από τον Άγιο Βασίλη. Οι μέρες περνούσαν και ο Φιντέλ περίμενε και περίμενε μέχρι που ήρθε εκείνη η μέρα, η παραμονή Πρωτοχρονιάς.

ΠΡΑΞΗ 2

Την Παραμονή, καθώς ο Φιντέλ έψαχνε τον Άγιο Βασίλη, εμφανίστηκε ένα πλάσμα που μόνο σε εικόνες παραμυθιών μπορούσε κάποιος να δει, ένα Ξωτικό. Μετά από αρκετή ώρα, ο Φιντέλ και το Ξωτικό γνωρίστηκαν και μίλησαν για τους σκοπούς τους. Ο Φιντέλ είπε τον δικό του και το ξωτικό του είπε πως ο δικός του σκοπός ήταν να φτάσει κάποτε στο χωριό του Άι Βασίλη επειδή είχε χαθεί. Οι δύο φίλοι αποφάσισαν πως ο ένας θα βοηθήσει τον άλλον. Ο Φιντέλ υποσχέθηκε στον φίλο του, ότι θα σκαρφιστεί μια ιδέα για να φτάσουν ως το εργαστήρι του Άι Βασίλη και το ξωτικό υποσχέθηκε πως θα μοιραστεί με τον Φιντέλ μυστικά για να περάσει κάποιος το πέπλο που καλύπτει το χωριό του Άι Βασίλη. 

Απ' την άλλη, στο χωριό του Άι Βασίλη επικρατούσε πανικός. Ο ίδιος προσπαθούσε να αντιμετωπίσει έναν εχθρό, τον κορονοϊό. Μετά από πολλές προσπάθειες, ο κορονοιός νίκησε τον Άι Βασίλη, ο οποίος τελικά αρρώστησε. Εν τω μεταξύ, το ξωτικό με μαγικά λόγια άνοιξε μια τρύπα στο πέπλο και αφού πέρασαν και οι δύο, ο Φιντέλ έιπε στο ξωτικό να μπει κάτω από τον μαγικό μανδύα που είχε και ο οποίος τους έκανε αόρατους! Με αυτόν τον τρόπο εφτασαν στο εργαστήρι του Άι Βασίλη χωρίς να τους δει κανένας, ούτε ο ίδιος ο κορονοιός. Πήγαν στον Άι Βασίλη που ήταν ξαπλωμένος στο κρεβάτι και εκείνος τους ψιθύρισε το μυστικό του.ΠΡΑΞΗ 3

Πήγαινε στην κυρία Βασίλη να σου δώσει μια μαγική σκόνη που όποιος την μυρίζει δεν κινδυνεύει από τον κορονοϊο. Όταν την πάρεις, φύσηξε την και θα σκορπιστεί σε όλον τον κόσμο.»

Εντάξει, αλλά πού θα βρω την κυρία Βασίλη;

Στην κορυφή του ψηλού βουνού».

Εντάξει, ευχαριστώ»

Όταν έφτασε στην κορυφή του βουνού είδε την κυρία Βασίλη και της είπε:

 Ο Άι Βασίλης μου είπε να έρθω να μου δώσεις μια σκόνη».

Ορίστε. Πάρ' την.».

Ο Φιντέλ την φύσηξε και σκορπίστηκε. Μετά από λίγες μέρες ο Φιντέλ βρισκόταν με τους δικούς του και το ξωτικό έμεινε για πάντα στο σπίτι του Άι Βασίλη.

Αυτή λοιπόν ήταν η ιστορία των μικρών μου ελάτων. Με ένα φύσημα, με μια μαγική σκόνη που πάει παντού, ο Φιντέλ κατάφερε να δώσει τη λύση στο πρόβλημα και να ξαναβρεί τους αγαπημένους του.

Κι εσείς, αν ποτέ θελήσετε κι να σώσετε τα δικά σας Χριστούγεννα από οποιονδήποτε κορονοϊό και δεν έχετε ιδέες, μπείτε στο blog της Τσιπούπολης και ψάξτε την Αριάδνη Δάντε με τα ξωτικά της. 

Πιστεύω ότι διαβάζοντας μια ιστορία θα βρείτε την ελπίδα που ψάχνετε. 
Καλό βράδυ με υγεία, φαντασία, ελπίδα και αγάπη!

Αριάδνη Δάντε - Chipoupolis

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η πρώτη μου επίσκεψη στον Παράδεισο!

Το Εργαστήρι Σκέψης αποτελεί μια σειρά εργαστηρίων για παιδιά προσχολικής ηλικίας με στόχο τη δημιουργική μάθηση γεωμετρικών εννοιών, την εξοικείωση με την αλγοριθμική, την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και τη δημιουργική γραφή έχοντας ως βασικά εργαλεία την ψηφιακή αφήγηση και την παιχνιδοποίηση. Το Εργαστήρι δημιουργήθηκε με αφορμή την έρευνά μου στη Διδακτική της Πληροφορικής, στα πλαίσια των διδακτορικών μου σπουδών και την έμπνευση που μου δόθηκε από τα "μεγάλα μωρά" του Γ Βρεφονηπιακού Σταθμού Αθηνών και πραγματοποιείται σε τρία τμήματα του σταθμού. Στο εγχείρημα αυτό δεν μπορώ να μην αναφερθώ στην πολύτιμη υποστήριξη του προσωπικού και της διευθύντριας του Γ ΒΝΣΑ, αλλά και στην ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το Εργαστήρι Σκέψης και η γνωριμία μου με τα παιδιά ξεκίνησε με το παραμύθι του Γίγαντα του Δάσους. Στην πρώτη μου επίσκεψή στο σταθμό είχαν έρθει μαζί μου οι πέντε κούκλες του παραμυθιού, που κυριολεκτικά μπήκαν στις καρδιές των παιδιών. Τα παιδιά γνώρισαν

Τεντωθείτε, μαζευτείτε και καμαρωτά σταθείτε!

Το μεσημέρι της Τρίτης 15 Ιουνίου έφτασε και μαζί του έφτασε στο Eργαστήρι μας και το τρενάκι του Ν3 και τακτοποιήθηκε στα καναπεδάκια. Αφού καλωσόρισα τα παιδιά με την αγαπημένη μας συνήθεια - το μοίρασμα των καρτών του εργαστηρίου- άνοιξα το κουτί της Σκέψης και έδωσα σε κάθε παιδάκι από ένα ζευγάρι ξυλάκια. Έπειτα, θυμηθήκαμε την ψηφιακή αφήγηση των τριών σημείων ( http://chipoupolis.blogspot.com/2021/06/2.html ).  Λίγο πριν ολοκληρωθεί η ψηφιακή αφήγηση, μείναμε στο σημείο μετακίνησης του ενός από τα τρία σημεία που μεταβάλλει τη γωνία από μικρή σε καμαρωτή και φαρδιά. Τότε, κάλεσα τα παιδιά να κατέβουν από τα καναπεδάκια και να καθίσουν στο πάτωμα στηρίζοντας την πλάτη τους στα καναπεδάκια. Ύστερα, τους ζήτησα να μιμηθούν τις κινήσεις μου και να τεντωθούμε, να μαζευτούμε και να σταθούμε καμαρωτοί με την πλάτη ίσια και τα πόδια μας ενωμένα.          Αφού επαναλάβαμε το τέντωμα, το μάζεμα και το καμάρωμα συνέχισα την προβολή της ψηφιακής αφήγησης και διαπιστώσαμε πως αν ενώσουμε με

Μια χρονιά γεμάτη δημιουργικές στιγμές (απολογισμός 2019)

Πάει και το 2019. Πάει και αυτή η χρονιά. Και τώρα, αρχές του 2020, ήρθε η στιγμή να συναντήσω τον μεσήλικα, πλέον, Χρόνο μου και να του δώσω να κρατήσει ένα ακόμη μπαλόνι, το μπαλόνι του '19. Ευτυχώς, το φετεινό μπαλόνι είναι παραγ εμισμένο με  πλούσιες δημιουργικές στιγμές. Πάμε λοιπόν να δούμε μαζί τι κρύβει το χρονομπαλόνι  της "Αριάδνης Δάντε" για  το 2019 . Το κορίτσι με τους καρυοθραύστες στην αψίδα με τα μπαλόνια Η περσινή χρονιά ξεκίνησε με μια  παραμυθένια   εκδ ρομή στο χωριό του  William Shakespeare και τελείωσε με μια πλούσια σε εικόνες περιήγηση στο παλάτι του Φρειδερίκου στο Σαν Σουσί του Πότσδαμ. Α νάμεσα στην έναρξη και στη λήξη της χρονιάς,  ήρθαν και τρύπωσαν κι άλλα πολλά δημιουργικά ταξίδια,  ευλογημένες στιγμές, άφθονη μελέτη και δημιουργική μάθηση, αλλά και στιγμές εσωτερικής αναζήτησης.  To be or not to be? Μέσα στο μπαλόνι μου κρύβονται μοναδικά  στιγμιότυπα, πλαισιωμένα από γλυκές μελωδίες και δημιουργικές σχέσεις. Όλα αυτά γεννήθη